sreda, 20. februar 2013

Obrezovanje sadnih dreves II./koščičarji


Češnja, breskev, marelica, sliva.

-Češnje obrezujemo v času vegetacije, torej v začetku brstenja, pa vse do avgusta. Tam kjer imamo že velika drevesa je najbolje, da jih obrežemo v času, ko so plodovi že zreli, da jih lahko na tleh oberemo. Nikakor pa ni priporočljivo, da jih obrezujemo pozimi, ker se takrat rane ne zaraščajo, poleg tega pa se tudi smolijo. Z tem zelo povečamo možnost okužbe, kot tudi vdor gljiv in bakterij.Ni izključeno, da bodo taka drevesa počasi začela propadati, kar nam pa verjetno ni v interesu.

-Breskve obrezujemo poleti. V zimskem času opravimo le nujno korekcijsko rez, v času cvetenja pa krajšamo rodne šibe. Z tem krajšanjem dosežemo to, da ima sicer delno manj ampak znatno debelejši plod.

-Marelice podobno kot češnje obrezujemo v času vegetacije, seveda zaradi lažjega zaraščanja ran. Zelo priporočljivo če že ne nujno je pri marelicah, da rane zamažemo z cepilno smolo, z čimer preprečimo vdor bakterije v rastlino, ki povzroča kap marelic.

-Slive pozimi lahko redčimo, kar pomeni , da spodrezujemo že izrojen les in odvedemo veje na bolj položne poganjke. V poletnem času pa redčimo vrh krošnje, zato da je bolje osvetljena ker le tako dobijo veje in plodovi v sredini dovolj sončne svetlobe, kar pa je pogoj za lepe plodove

Še več zanimivih informacij pa se najde na naši spletni strani: Vrtnarstvo Grmiček-Urejanje vrtov

NASLEDNJIČ:
Vzdrževanje travnatih površin....


Ni komentarjev:

Objavite komentar